sera edamskiego, kilka kropel sosu tabasco, sól Szynkę pokroić w paski, krótko zrumienić na maśle i zalać gorącym rosołem. Dodać przygotowane warzywa, wlać wino, przyprawić sosem tabasco oraz, jeśli trzeba, solą. Ogrzewać 5 min na niewielkim płomieniu. Zupę na talerzach posypać natką i startym serem. Podawać ze słonymi paluszkami lub krakersami.<br>(5 porcji)<br><br><tit1>Szynka peklowana</tit1><br>5 kg szynki wieprzowej z niewielką ilością tłuszczu (najlepiej z młodego zwierzęcia), 8 łyżek soli (15 dag), 1 dag saletry, 1 łyżka cukru, 15 ziaren pieprzu, 10 ziaren ziela angielskiego, 6 ziaren jałowca, 4 goździki, 5 liści laurowych, 1 1/2 łyżki kolendry, 1 1/2