Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Metropol
Nr: 02.20
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2001
złagodzenia kwaskowatego posmaku szlachetniejszych ziaren.
Kawę rozpuszczalną, otrzymuje się dzięki zaparzeniu wypalonych i zmielonych wcześniej ziaren. Następnie napar albo suszy się w strumieniu gorącego powietrza, albo zamraża się go i odparowuje.
Tak powstają łatwo rozpuszczalne granulki. Im większe granulki, tym lepsza kawa. Najgorsze są granulaty pyłowe, najlepsze - granulaty w formie "kryształków", opisywane zwykle jako Gold.

Maja Denisiuk



METROfakty / Rodzaje i gatunki kawy

• Współcześnie znanych jest około 500 rodzajów kawy i aż 60 tys. jej gatunków. Najpopularniejsze kawy to tzw. arabika i robusta.
• Pierwsza jest gatunkiem częściej uprawianym. Arabika jest niskodrażniąca i delikatna, lecz także kwaśniejsza. Jej ziarna są nieco
złagodzenia kwaskowatego posmaku szlachetniejszych ziaren.<br>Kawę rozpuszczalną, otrzymuje się dzięki zaparzeniu wypalonych i zmielonych wcześniej ziaren. Następnie napar albo suszy się w strumieniu gorącego powietrza, albo zamraża się go i odparowuje.<br>Tak powstają łatwo rozpuszczalne granulki. Im większe granulki, tym lepsza kawa. Najgorsze są granulaty pyłowe, najlepsze - granulaty w formie "kryształków", opisywane zwykle jako Gold.<br><br>&lt;au&gt;Maja Denisiuk&lt;/&gt;&lt;/&gt;<br><br>&lt;div&gt;<br><br>&lt;tit&gt;METROfakty / Rodzaje i gatunki kawy&lt;/&gt;<br><br>&#149; Współcześnie znanych jest około 500 rodzajów kawy i aż 60 tys. jej gatunków. Najpopularniejsze kawy to tzw. &lt;orig&gt;arabika&lt;/&gt; i &lt;orig&gt;robusta&lt;/&gt;.<br>&#149; Pierwsza jest gatunkiem częściej uprawianym. &lt;orig&gt;Arabika&lt;/&gt; jest niskodrażniąca i delikatna, lecz także kwaśniejsza. Jej ziarna są nieco
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego