Typ tekstu: Książka
Autor: Brzechwa Jan
Tytuł: Miejsce dla kpiarzy
Rok powstania: 1967
Strogonoff -
boeuf á la Strogonoff. O Melbie mało kto wie, że była śpiewaczką, natomiast
zachowaliśmy ją we wdzięcznej pamięci jako tę, która wymyśliła połączenie
lodów z kremem i owocami.

Oto jest właściwa droga do sławy.

Dlatego też pracuję ostatnio nad książką kucharską, która stanie się
dziełem mojego życia. Będzie to książka kucharska napisana wierszem.

Dla przykładu zacytuję państwu przepis na flaki:

Kilo flaków na początku
Dobrze oczyść, wrzuć do wrzątku,
Przepłucz, odcedź. Na to nalej
Rosół z kości. Gotuj dalej,
Gotuj dobre trzy godziny,
Do rosołu wrzuć jarzyny,
Pokrój flaki w cienkie paski,
Weź pięć deka masła z faski,
Zrumień masło
Strogonoff -<br>boeuf á la Strogonoff. O Melbie mało kto wie, że była śpiewaczką, natomiast<br>zachowaliśmy ją we wdzięcznej pamięci jako tę, która wymyśliła połączenie<br>lodów z kremem i owocami.<br><br>Oto jest właściwa droga do sławy.<br><br>Dlatego też pracuję ostatnio nad książką kucharską, która stanie się<br>dziełem mojego życia. Będzie to książka kucharska napisana wierszem.<br><br>Dla przykładu zacytuję państwu przepis na flaki:<br><br>Kilo flaków na początku<br>Dobrze oczyść, wrzuć do wrzątku,<br>Przepłucz, odcedź. Na to nalej<br>Rosół z kości. Gotuj dalej,<br>Gotuj dobre trzy godziny,<br>Do rosołu wrzuć jarzyny,<br>Pokrój flaki w cienkie paski,<br>Weź pięć deka masła z faski,<br>Zrumień masło
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego