Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2002
na łyżeczce masła, dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z 2 łyżkami tartej bułki.
3/4 szklanki mąki przesiać ze szczyptą soli. Dodać żółtko, łyżeczkę oleju i stopniowo wlewać ciepłą wodę (ok. 1/2 szklanki). Zagnieść ciasto. Odstawić przykryte na 30 minut.
Z ciasta rozwałkować placki i pokroić na kwadry o boku 3 cm. Na środku kwadratu położyć łyżeczkę farszu, składać po przekątnej i zlepiać boki trójkąta.
Dwa rogi powstałego trójkąta połączyć i mocno zacisnąć wokół palca. Gotowe uszka układać na posypanej mąką stolnicy.
W dużym rondlu zagotować wodę z solą. Partiami wkładać do niej uszka. Gdy wypłyną, zmniejszyć ogień
na łyżeczce masła, dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z 2 łyżkami tartej bułki.<br>3/4 szklanki mąki przesiać ze szczyptą soli. Dodać żółtko, łyżeczkę oleju i stopniowo wlewać ciepłą wodę (ok. 1/2 szklanki). Zagnieść ciasto. Odstawić przykryte na 30 minut.<br>Z ciasta rozwałkować placki i pokroić na kwadry o boku 3 cm. Na środku kwadratu położyć łyżeczkę farszu, składać po przekątnej i zlepiać boki trójkąta.<br>Dwa rogi powstałego trójkąta połączyć i mocno zacisnąć wokół palca. Gotowe uszka układać na posypanej mąką stolnicy.<br>W dużym rondlu zagotować wodę z solą. Partiami wkładać do niej uszka. Gdy wypłyną, zmniejszyć ogień
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego