wagę przywiązują do zapobiegania chorobom. Okazało się, że biotechnologia może się przydać i tutaj. Wyprodukowano już nową odmianę marchwi, w której podwojono zawartość betakarotenu (prowitaminy A), który m.in. skutecznie chroni przed nowotworami płuc i serca. W papryce udało się zwiększyć stężenie witaminy C. Trwają badania nad wzbogaceniem buraków w kwas foliowy, którego niedobór w pierwszych tygodniach ciąży może uszkodzić płód.<br><br><tit>Taumatyna zamiast cukru, czyli niezwykłe wynalazki</><br><br>Ludzie boją się wszystkiego, co nienaturalne, niezrozumiałe, nowe. Żywność transgeniczna - to brzmi tajemniczo, wręcz niepokojąco. Tymczasem właśnie dzięki pracy genetyków udało się uzyskać rzeczy niezwykłe. Rośliny zmienione genetycznie są bardziej kolorowe, smaczniejsze, większe i