Typ tekstu: Książka
Autor: Zarzycki Jan
Kuryszko Jan
Tytuł: Anatomia mikroskopowa zwierząt i człowieka
Rok: 1995
tłuszczów odbywa się w ten sposób, że kropelki tłuszczu, dostające się do przestrzeni między kosmkami, pod wpływem lipaz rozkładają się na wolne kwasy tłuszczowe i glicerol. Z kwasów tłuszczowych przy udziale acetylocholinoesterazy i cholesterolu powstają estry cholesterolowe łatwo resorbowane przez komórkę. Po przejściu przez błonę komórkową rozszczepiają się one na kwasy tłuszczowe, które z powrotem łączą się z wchłoniętym glicerolem, wytwarzając krople tłuszczu. W syntezie tłuszczów obojętnych z glicerolu i kwasów tłuszczowych biorą udział mitochondria oraz aparat Golgiego. Niezależnie od opisanego sposobu część tłuszczu w postaci zemulgowanej może dostawać się drogą pinocytozy bezpośrednio do komórek lub do przestrzeni międzykomórkowych. Wchłonięty tłuszcz
tłuszczów odbywa się w ten sposób, że kropelki tłuszczu, dostające się do przestrzeni między kosmkami, pod wpływem lipaz rozkładają się na wolne kwasy tłuszczowe i glicerol. Z kwasów tłuszczowych przy udziale acetylocholinoesterazy i cholesterolu powstają estry cholesterolowe łatwo resorbowane przez komórkę. Po przejściu przez błonę komórkową rozszczepiają się one na kwasy tłuszczowe, które z powrotem łączą się z wchłoniętym glicerolem, wytwarzając krople tłuszczu. W syntezie tłuszczów obojętnych z glicerolu i kwasów tłuszczowych biorą udział mitochondria oraz aparat Golgiego. Niezależnie od opisanego sposobu część tłuszczu w postaci zemulgowanej może dostawać się drogą pinocytozy bezpośrednio do komórek lub do przestrzeni międzykomórkowych. Wchłonięty tłuszcz
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego