pisarz, przedstawiciel kierunku filozoficznego zwanego stoicyzmem<br>Zatrat - uszkodzenie kopyta konia spowodowane najczęściej hacelami (gwoździami) drugiego podkutego kopyta<br><gap><br><tit>Encyklopedia kulinarna</><br>1 chłodnik hiszpański, przyrządzony z papryki, przetartych pomidorów, ogórka, cebuli, czosnku, oliwy z oliwek i octu. Tradycyjny przepis pochodzi z Andaluzji. Chłodnik zagęszcza się miękiszem z pszennego chleb i schładza w lodówce, a podaje z grzankami i posiekanymi, świeżymi warzywami.<br>2 w sztuce kulinarnej oznacza estetycznie ułożone na półmisku dodatki do potraw z mięsa, drobiu, dzikiego ptactwa i ryb. Mogą być proste, jak kalafior, kapust duszona, grzyby, szparagi lub skomponowane z wielu składników. Garnirowanie oznacz ozdabianie potraw.<br>3 bezbarwny lub lekko bursztynowy