Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
się je otwarte, ponieważ nie wprawionej osobie otwieranie ostryg może sprawić trudności. Ostrygi otwiera się za pomocą specjalnego nożyka do ostryg albo innego mocnego o spiczastym ostrzu, które wbija się pomiędzy obie części muszli i podważa górną część, a następnie odrywa się ją palcami. Świeże ostrygi podaje się na pokruszonym lodzie, z cytryną i ewentualnie białym pieprzem, do tego białe pieczywo albo tosty i masło. Natomiast ostrygi przyrządzone na ciepło podaje się na grubej soli morskiej.
Wyjęte z muszli ostrygi można lekko podpiec na ruszcie, obgotować albo podsmażyć i podać z sosem lub usmażyć w cieście. Nadają się na zupę i
się je otwarte, ponieważ nie wprawionej osobie otwieranie ostryg może sprawić trudności. Ostrygi otwiera się za pomocą specjalnego nożyka do ostryg albo innego mocnego o spiczastym ostrzu, które wbija się pomiędzy obie części muszli i podważa górną część, a następnie odrywa się ją palcami. Świeże ostrygi podaje się na pokruszonym lodzie, z cytryną i ewentualnie białym pieprzem, do tego białe pieczywo albo tosty i masło. Natomiast ostrygi przyrządzone na ciepło podaje się na grubej soli morskiej.<br>Wyjęte z muszli ostrygi można lekko podpiec na ruszcie, obgotować albo podsmażyć i podać z sosem lub usmażyć w cieście. Nadają się na zupę i
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego