Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy medyczne i kosmetyczne
Rok: 2000
tłuszczowe. Jest naturalnie zhomogenizowany. czyli ma postać bardzo drobnych kuleczek, przez co jest łatwo trawiony, przyswajany i dietetyczny. Dzięki naturalnej homogenności tłuszczu mleko kozie obniża poziom cholesterolu.
Węglowodany - głównym jest laktoza, tak jak we wszystkich mlekach pochodzenia zwierzęcego.
Składniki mineralne mleka koziego to głównie wapń, fosfor, potas i chlor, również magnez i niektóre pierwiastki śladowe np. molibdem i jod.
Witaminy w mleku kozim to głównie A, B" B2, pp. C i kwas pantotenowy oraz nieznaczne ilości innych witamin.

Wartość odżywcza mleka koziego* w 100 ml:
woda (g) 87
wapń (mg) 114-163
wartość energetyczna (kJ/kcal) 260/62
fosfor (mg) 84
tłuszczowe. Jest naturalnie zhomogenizowany. czyli ma postać bardzo drobnych kuleczek, przez co jest łatwo trawiony, przyswajany i dietetyczny. Dzięki naturalnej homogenności tłuszczu mleko kozie obniża poziom cholesterolu.<br>Węglowodany - głównym jest laktoza, tak jak we wszystkich mlekach pochodzenia zwierzęcego.<br>Składniki mineralne mleka koziego to głównie wapń, fosfor, potas i chlor, również magnez i niektóre pierwiastki śladowe np. molibdem i jod.<br>Witaminy w mleku kozim to głównie A, B" B2, pp. C i kwas pantotenowy oraz nieznaczne ilości innych witamin.<br><br>Wartość odżywcza mleka koziego* w 100 ml:<br>woda (g) 87 <br>wapń (mg) 114-163<br>wartość energetyczna (kJ/kcal) 260/62 <br>fosfor (mg) 84
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego