kwasy tłuszczowe ważne w zmniejszeniu ryzyka rozwoju miażdżycy i chorób serca;<br>- tokotrienole i włókno strawne obniżające poziom cholesterolu;<br>- duża zawartość skwalenu opóźniającego procesy starzenia się organizmu;<br>- niefermentujące włókno spożywcze obniżające ryzyko występowania chorób nowotworowych;<br>- dwukrotnie więcej błonnika niż otręby owsiane;<br>- duża zawartość cennych żywieniowo składników mineralnych takich jak żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas oraz znaczna zawartość wit. Z grupy B oraz wit. A, E i C;<br>- nie zawiera glutenu, może więc być cennym składnikiem diety dzieci chorych na celiakię.<br><br><name type="prod">POPPING</><br>preparowane nasiona <name type="prod">amarantusa</><br>Nasze propozycje: z jogurtem, kefirem, mlekiem, serkami, miodem, ciepłą czekoladą, jako dodatek do musli, lodów, deserów, sałatek, itp