Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
skropić sokiem z cytryny.
Przygotować nadzienie: fasolę osączyć z zalewy. Śledzie pokroić w wąskie paski. Cebulę obrać i posiekać. Ogórek obrać i pokroić w małą kostkę. Jajko posiekać. Miąższ jabłek pokroić w małą kostkę, wymieszać z fasolą, śledziem, cebulą, ogórkiem, jajkiem, natką pietruszki, przyprawami ziołowymi, pieprzem i solą.
Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem oraz musztardą. Nadzienie połączyć z sosem i wymieszać. Jabłka napełnić nadzieniem i przybrać natką.
Podawać z pieczywem.
(4 porcje)

SAŁATKA

3 czerwone jabłka (50 dag), 2 cebule (20 dag), 1/3 puszki groszku (10 dag), 1 marynowana czerwona papryka (10 dag), 2 łyżki grubo posiekanych orzechów laskowych
skropić sokiem z cytryny.<br>Przygotować nadzienie: fasolę osączyć z zalewy. Śledzie pokroić w wąskie paski. Cebulę obrać i posiekać. Ogórek obrać i pokroić w małą kostkę. Jajko posiekać. Miąższ jabłek pokroić w małą kostkę, wymieszać z fasolą, śledziem, cebulą, ogórkiem, jajkiem, natką pietruszki, przyprawami ziołowymi, pieprzem i solą.<br>Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem oraz musztardą. Nadzienie połączyć z sosem i wymieszać. Jabłka napełnić nadzieniem i przybrać natką.<br>Podawać z pieczywem.<br>(4 porcje)<br><br>&lt;tit&gt;SAŁATKA&lt;/&gt;<br><br>3 czerwone jabłka (50 dag), 2 cebule (20 dag), 1/3 puszki groszku (10 dag), 1 marynowana czerwona papryka (10 dag), 2 łyżki grubo posiekanych orzechów laskowych
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego