Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 20
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
talerz z przykrywą (dla zachowania odpowiedniej temperatury), po odkryciu której ukazało się 5 szt. pierogów, których smak do dziś pozostaje dla mnie zagadką.
Przede wszystkim były to pierogi smażone i dlatego przypominały krymskie czybereki. W tatarskim pierwowzorze farsz stanowić ma tłusta, grubo zmielona baranina, mnie zaś podano pierogi z bardzo miałko mieloną polędwicą wołową z dodatkiem (i tu oklaski), siekanych grzybków i cebuli. Prawdziwym knock 'downem dla mnie okazał się sos, który - przyznaję - jadłem po raz pierwszy w życiu. Nie spałem dwie noce, aby rozgryźć jego recepturę dla Was! Była to mleczna zawiesina, w której pływały kulki owoców krzewu jałowca, zupełnie
talerz z przykrywą (dla zachowania odpowiedniej temperatury), po odkryciu której ukazało się 5 szt. pierogów, których smak do dziś pozostaje dla mnie zagadką.<br>Przede wszystkim były to pierogi smażone i dlatego przypominały krymskie czybereki. W tatarskim pierwowzorze farsz stanowić ma tłusta, grubo zmielona baranina, mnie zaś podano pierogi z bardzo miałko mieloną polędwicą wołową z dodatkiem (i tu oklaski), siekanych grzybków i cebuli. Prawdziwym &lt;orig&gt;knock 'downem&lt;/&gt; dla mnie okazał się sos, który - przyznaję - jadłem po raz pierwszy w życiu. Nie spałem dwie noce, aby rozgryźć jego recepturę dla Was! Była to mleczna zawiesina, w której pływały kulki owoców krzewu jałowca, zupełnie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego