Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2003
Soczewica jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Zawiera duże ilości białka, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, potasu oraz witaminy z grupy B.
Doskonale nadaje się do sałatek lub jako składnik farszu do pierogów, krokietów i past.
Sposób przygotowania:
soczewicę należy gotować około 20-30 minut w niewielkiej ilości
osolonej wody, często mieszając.
Farsz z zielonej soczewicy
Ugotowaną soczewice przetrzeć przez sito lub zmiksować. Dodać podsmażona na tłuszczu pokrojoną cebulę, jajko, doprawić do smaku solą, pieprzem sosem sojowym
i majerankiem.
Dokładanie wymieszać. Tak przygotowaną masę używać jako nadzienie do pierogów
lub krokietów.
Zależnie od upodobań do farszu można dodać drobno pokrojony, chudy, wędzony
Soczewica jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Zawiera duże ilości białka, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, potasu oraz witaminy z grupy B.<br>Doskonale nadaje się do sałatek lub jako składnik farszu do pierogów, krokietów i past.<br>Sposób przygotowania:<br>soczewicę należy gotować około 20-30 minut w niewielkiej ilości <br>osolonej wody, często mieszając.<br>Farsz z &lt;name type="prod"&gt;zielonej soczewicy&lt;/&gt;<br>Ugotowaną soczewice przetrzeć przez sito lub zmiksować. Dodać podsmażona na tłuszczu pokrojoną cebulę, jajko, doprawić do smaku solą, pieprzem sosem sojowym <br>i majerankiem.<br>Dokładanie wymieszać. Tak przygotowaną masę używać jako nadzienie do pierogów <br>lub krokietów.<br>Zależnie od upodobań do farszu można dodać drobno pokrojony, chudy, wędzony
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego