Soczewica jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Zawiera duże ilości białka, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, potasu oraz witaminy z grupy B.<br>Doskonale nadaje się do sałatek lub jako składnik farszu do pierogów, krokietów i past.<br>Sposób przygotowania:<br>soczewicę należy gotować około 20-30 minut w niewielkiej ilości <br>osolonej wody, często mieszając.<br>Farsz z <name type="prod">zielonej soczewicy</><br>Ugotowaną soczewice przetrzeć przez sito lub zmiksować. Dodać podsmażona na tłuszczu pokrojoną cebulę, jajko, doprawić do smaku solą, pieprzem sosem sojowym <br>i majerankiem.<br>Dokładanie wymieszać. Tak przygotowaną masę używać jako nadzienie do pierogów <br>lub krokietów.<br>Zależnie od upodobań do farszu można dodać drobno pokrojony, chudy, wędzony