Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
fasola zawiera 21,5%, groch - 24,5% i nieco więcej soczewica. Najwięcej białka, bo aż 35%, zwiera jednak soja. Warto również dodać, że białko soi posiada stosunkowo wysoką wartość biologiczną, zbliżoną do białka mięsa. Wreszcie na zakończenie wypada przypomnieć, że pewne ilości białka znajdują się również w warzywach, owocach, orzechach, migdałach, pestkach dyni i słonecznika.
Około roku życia możemy wprowadzać również kasze. We wczesnym okresie najlepiej nadają się do tego kasza kukurydziana i jaglana, ponieważ dają się dobrze rozgotowywać i w związku z tym są łatwo przyswajane. Do kasz możemy dodawać owoce, zależnie od pory roku. Zimą podajemy jabłka i suszone
fasola zawiera 21,5%, groch - 24,5% i nieco więcej soczewica. Najwięcej białka, bo aż 35%, zwiera jednak soja. Warto również dodać, że białko soi posiada stosunkowo wysoką wartość biologiczną, zbliżoną do białka mięsa. Wreszcie na zakończenie wypada przypomnieć, że pewne ilości białka znajdują się również w warzywach, owocach, orzechach, migdałach, pestkach dyni i słonecznika.<br>Około roku życia możemy wprowadzać również kasze. We wczesnym okresie najlepiej nadają się do tego kasza kukurydziana i jaglana, ponieważ dają się dobrze rozgotowywać i w związku z tym są łatwo przyswajane. Do kasz możemy dodawać owoce, zależnie od pory roku. Zimą podajemy jabłka i suszone
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego