Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
w pogoni za przygodnymi kochankami schodziła jednak na ten padół i spożywała ziemskie potrawy szczególnie służące kochaniu. W taki oto sposób powstały afrodyzjaki. Bardzo bliskie życia, a więc zawierające dużo białka. Jajka, ryby, krew, podroby, mięso, owoce, warzywa. Wszystko, co najlepsze!
Szybko pojawili się różni czarownicy i alchemicy, warzący cudowne mikstury. Znacznie skuteczniejsze od magii okazały się jednak wonne, ostre przyprawy korzenne i zioła. Bodaj w XIII stuleciu Europa zaczęła szaleć na punkcie tego, co od dawna było znane kulturom Dalekiego Wschodu, zwłaszcza Indiom.
Wypłynęły więc w morze żaglowce i wyruszyły karawany po imbir, gałkę muszkatołową, pieprz oraz wanilię, które dawały
w pogoni za przygodnymi kochankami schodziła jednak na ten padół i spożywała ziemskie potrawy szczególnie służące kochaniu. W taki oto sposób powstały afrodyzjaki. Bardzo bliskie życia, a więc zawierające dużo białka. Jajka, ryby, krew, podroby, mięso, owoce, warzywa. Wszystko, co najlepsze!<br>Szybko pojawili się różni czarownicy i alchemicy, warzący cudowne mikstury. Znacznie skuteczniejsze od magii okazały się jednak wonne, ostre przyprawy korzenne i zioła. Bodaj w XIII stuleciu Europa zaczęła szaleć na punkcie tego, co od dawna było znane kulturom Dalekiego Wschodu, zwłaszcza Indiom.<br>Wypłynęły więc w morze żaglowce i wyruszyły karawany po imbir, gałkę muszkatołową, pieprz oraz wanilię, które dawały
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego