Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
popularnym składnikiem potraw kuchni azjatyckiej i wysp mórz południowych. Chętnie jadają je Amerykanie.
Małże można gotować, smażyć, dusić, piec, wędzić, zapiekać z sosami, marynować i zamrażać... Dodawać do sałatek, sosów, zup, potraw duszonych, koktajli z owoców morza. Wiele gatunków małży koneserzy zjadają na surowo.
Większość małży żyje w piasku i mule przybrzeżnych wód morskich, tylko nieliczne przy brzegu rzek. Ciało małży jest schowane w muszli, składającej się z połówek połączonych więzadłem, które dzięki swej elastyczności rozchyla muszlę. Ostrygi i mule przytwierdzają się na stałe do podłoża (skał, kamieni, dna i innych przedmiotów pod wodą); ostrygi - za pomocą spodniej części muszli, mule
popularnym składnikiem potraw kuchni azjatyckiej i wysp mórz południowych. Chętnie jadają je Amerykanie.<br>Małże można gotować, smażyć, dusić, piec, wędzić, zapiekać z sosami, marynować i zamrażać... Dodawać do sałatek, sosów, zup, potraw duszonych, koktajli z owoców morza. Wiele gatunków małży koneserzy zjadają na surowo.<br>Większość małży żyje w piasku i mule przybrzeżnych wód morskich, tylko nieliczne przy brzegu rzek. Ciało małży jest schowane w muszli, składającej się z połówek połączonych więzadłem, które dzięki swej elastyczności rozchyla muszlę. Ostrygi i mule przytwierdzają się na stałe do podłoża (skał, kamieni, dna i innych przedmiotów pod wodą); ostrygi - za pomocą spodniej części muszli, mule
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego