Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2002
Nadzieniem napełnić gęś. Spiąć wykałaczkami i zaszyć. Ponakłuwać w kilkunastu miejscach. Skropić wrzątkiem. Wstawić do rozgrzanego do 180oC piekarnika. W trakcie pieczenia polewać winem i sosem.
Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć obok gęsi po 80 min pieczenia. Piec dalej 25 min. Gęś i jabłka wyjąć. Sos przecedzić. Połączyć z musem jabłkowym. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Gęś ułożyć na półmisku. Polać sosem. Jabłka napełnić żur winami i ułoży obok.
Kaczka pieczona z jabłkami nadziewanymi wątróbką

tuszka kaczki (ok. 1,20 kg), 4 jabłka,, 8 ziemniaków, wątróbka kacza lub 150 g kurzej, czerstwa kajzerka, 2 jajka, 1/2 szklanki
Nadzieniem napełnić gęś. Spiąć wykałaczkami i zaszyć. Ponakłuwać w kilkunastu miejscach. Skropić wrzątkiem. Wstawić do rozgrzanego do 180oC piekarnika. W trakcie pieczenia polewać winem i sosem.<br>Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć obok gęsi po 80 min pieczenia. Piec dalej 25 min. Gęś i jabłka wyjąć. Sos przecedzić. Połączyć z musem jabłkowym. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.<br>Gęś ułożyć na półmisku. Polać sosem. Jabłka napełnić żur winami i ułoży obok.<br>Kaczka pieczona z jabłkami nadziewanymi wątróbką<br>&lt;gap&gt;<br>tuszka kaczki (ok. 1,20 kg), 4 jabłka,, 8 ziemniaków, wątróbka kacza lub 150 g kurzej, czerstwa kajzerka, 2 jajka, 1/2 szklanki
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego