Typ tekstu: Książka
Autor: Kośmider Joanna, Mazur-Chrzanowska Barbara, Wyszyński Bartosz
Tytuł: Odory
Rok: 2002
zapachu (częstość impulsacji) zależy od liczby cząsteczek odoranta wchodzących w kontakt z odpowiednimi receptorami, a więc pośrednio od stężenia tego związku we wdychanym powietrzu. Zależność intensywności zapachu od stężenia odoranta opisuje się, wykorzystując prawo Webera-Fechnera lub Stevensa.
Pierwotna wersja prawa Webera-Fechnera została sformułowana w pierwszej połowie XIX wieku na podstawie wyników wykonanych przez Webera badań percepcji głośności dźwięku, ciężaru i wzrokowej oceny długości. Weber stwierdził, że: "Jeśli porównywane są wielkości bodźców, na naszą percepcję oddziałuje nie arytmetyczna różnica między nimi, lecz stosunek porównywanych wielkości". Wykazał, że stosunek najmniejszej zauważalnej różnicy między bodźcami (‡X) do bezwzględnej wielkości bodźca (X) ma
zapachu (częstość impulsacji) zależy od liczby cząsteczek odoranta wchodzących w kontakt z odpowiednimi receptorami, a więc pośrednio od stężenia tego związku we wdychanym powietrzu. Zależność intensywności zapachu od stężenia odoranta opisuje się, wykorzystując prawo Webera-Fechnera lub Stevensa.<br>Pierwotna wersja prawa Webera-Fechnera została sformułowana w pierwszej połowie XIX wieku na podstawie wyników wykonanych przez Webera badań percepcji głośności dźwięku, ciężaru i wzrokowej oceny długości. Weber stwierdził, że: &lt;q&gt;"Jeśli porównywane są wielkości bodźców, na naszą percepcję oddziałuje nie arytmetyczna różnica między nimi, lecz stosunek porównywanych wielkości".&lt;/&gt; Wykazał, że stosunek najmniejszej zauważalnej różnicy między bodźcami (&#135;X) do bezwzględnej wielkości bodźca (X) ma
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego