Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
oleju słonecznikowego, sól, świeżo zmielony biały pieprz Przygotować zalewę: winogrona opłukać, przekroić, usunąć pestki, dodać miód, przyprawy, zmiksować na purée, przetrzeć przez sito i stopniowo, ubijając trzepaczką, połączyć z olejem.
Sałatę oczyścić z zewnętrznych liści, pozostałe liście opłukać i dokładnie osuszyć. Jabłko umyć, obrać, przekroić na pół, oczyścić z gniazda nasiennego, a miąższ pokroić w słomkę i skropić sokiem z cytryny. Winogrona opłukać, przekroić i usunąć pestki. Orzechy grubo posiekać. Kiełki wypłukać pod strumieniem zimnej wody, osączyć i osuszyć. Liście sałaty zanurzać w zalewie i układać na półmisku.
Kiełki, jabłko, winogrona i orzechy wymieszać z zalewą i ułożyć w sałacie.

CHAŁWA
oleju słonecznikowego, sól, świeżo zmielony biały pieprz Przygotować zalewę: winogrona opłukać, przekroić, usunąć pestki, dodać miód, przyprawy, zmiksować na purée, przetrzeć przez sito i stopniowo, ubijając trzepaczką, połączyć z olejem.<br>Sałatę oczyścić z zewnętrznych liści, pozostałe liście opłukać i dokładnie osuszyć. Jabłko umyć, obrać, przekroić na pół, oczyścić z gniazda nasiennego, a miąższ pokroić w słomkę i skropić sokiem z cytryny. Winogrona opłukać, przekroić i usunąć pestki. Orzechy grubo posiekać. Kiełki wypłukać pod strumieniem zimnej wody, osączyć i osuszyć. Liście sałaty zanurzać w zalewie i układać na półmisku.<br>Kiełki, jabłko, winogrona i orzechy wymieszać z zalewą i ułożyć w sałacie.<br><br>&lt;tit1&gt;CHAŁWA
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego