Typ tekstu: Książka
Autor: Jania Jacek
Tytuł: Glacjologia
Rok: 1997
solą warstewek lodu, początkowo słodkiego, może rozpocząć się dopiero, gdy ich temperatura topnienia będzie niższa od omywającej je wody. Wtedy pojawia się strumień ciepła skierowany od wody do lodu, umożliwiający przejście fazowe. Z chwilą gdy topnienie rozpoczęło się, musi istnieć w granicznej warstwie wody gradient koncentracji soli, aby mogły być nasycane solą następne warstewki lodu. Temperatura topnienia tej granicznej warstewki lodu musi być ponadto niższa od temperatury wody morskiej, ale wyższa od temperatury zamarzania tej wody.
Spełnienie podanych warunków zachodzi na największą skalę pod pływającymi lodowcami szelfowymi. Określenie intensywności ich topnienia od spodu natrafia jednak na wiele trudności, związanych głównie z
solą warstewek lodu, początkowo słodkiego, może rozpocząć się dopiero, gdy ich temperatura topnienia będzie niższa od omywającej je wody. Wtedy pojawia się strumień ciepła skierowany od wody do lodu, umożliwiający przejście fazowe. Z chwilą gdy topnienie rozpoczęło się, musi istnieć w granicznej warstwie wody gradient koncentracji soli, aby mogły być nasycane solą następne warstewki lodu. Temperatura topnienia tej granicznej warstewki lodu musi być ponadto niższa od temperatury wody morskiej, ale wyższa od temperatury zamarzania tej wody.<br>Spełnienie podanych warunków zachodzi na największą skalę pod pływającymi lodowcami szelfowymi. Określenie intensywności ich topnienia od spodu natrafia jednak na wiele trudności, związanych głównie z
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego