Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
przede wszystkim gastroenterologia, tworząc dział enogastrologii, bowiem w enologii znajduje sojusznika. Tu nie chodzi tylko o pobudzenie apetytu, ale o skutki takiego pobudzenia, które objawia się w ożywieniu wszystkich gruczołów wewnętrznego wydzielania, a zatem w oczywistym wzmocnieniu całego systemu trawiennego. Energiczne bodźce winne przyśpieszają rozkład tłuszczów i chronią wątrobę przed nazbyt wielkim wysiłkiem, przy czym młode wina, o dużej zawartości kwasu jabłkowego, mogą być pożyteczne podczas leczenia nawet marskości wątroby.
Ważnym odkryciem były pozytywne wyniki spożywania wina przy chorobie cukrzycy, gdyż "zastępując węglowodany, wino przyśpiesza procesy utleniania i zaspokaja potrzeby kaloryczne diabetyka bez naruszania procesów metabolicznych; wprowadzone do diety, czyni ją
przede wszystkim gastroenterologia, tworząc dział enogastrologii, bowiem w enologii znajduje sojusznika. Tu nie chodzi tylko o pobudzenie apetytu, ale o skutki takiego pobudzenia, które objawia się w ożywieniu wszystkich gruczołów wewnętrznego wydzielania, a zatem w oczywistym wzmocnieniu całego systemu trawiennego. Energiczne bodźce winne przyśpieszają rozkład tłuszczów i chronią wątrobę przed nazbyt wielkim wysiłkiem, przy czym młode wina, o dużej zawartości kwasu jabłkowego, mogą być pożyteczne podczas leczenia nawet marskości wątroby.<br> Ważnym odkryciem były pozytywne wyniki spożywania wina przy chorobie cukrzycy, gdyż "zastępując węglowodany, wino przyśpiesza procesy utleniania i zaspokaja potrzeby kaloryczne diabetyka bez naruszania procesów metabolicznych; wprowadzone do diety, czyni ją
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego