Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
10% zawartości kwasu erukowego. Ciągłe prace hodowlane nad rzepakiem doprowadziły w 1976 roku do uzyskania i wpisania do rejestru odmiany ozimej Janpol o zawartości kwasu erukowego 2% i podwyższonej do 20% ilości kwasu linolowego. Kwasy linolowy i linolenowy nie są syntetyzowane w organizmie zwierzęcym, a należą do grupy tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), dlatego też wyższy ich udział we frakcji lipidowej ulepszonych odmian rzepaku, ma duże znaczenie w żywieniu zwierząt.

2.1.1.2. Substancje antyżywieniowe
Do najlepiej poznanych związków antyżywieniowych obecnych w nasionach rzepaku należą glukozynolany. Związki te tworzy glukoza oraz łańcuch boczny, którym może być związek alifatyczny, indolowy
10% zawartości kwasu erukowego. Ciągłe prace hodowlane nad rzepakiem doprowadziły w 1976 roku do uzyskania i wpisania do rejestru odmiany ozimej &lt;name type="prod"&gt;Janpol&lt;/&gt; o zawartości kwasu erukowego 2% i podwyższonej do 20% ilości kwasu linolowego. Kwasy linolowy i linolenowy nie są syntetyzowane w organizmie zwierzęcym, a należą do grupy tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), dlatego też wyższy ich udział we frakcji lipidowej ulepszonych odmian rzepaku, ma duże znaczenie w żywieniu zwierząt.<br><br>&lt;tit1&gt;2.1.1.2. Substancje antyżywieniowe&lt;/&gt;<br>Do najlepiej poznanych związków antyżywieniowych obecnych w nasionach rzepaku należą glukozynolany. Związki te tworzy glukoza oraz łańcuch boczny, którym może być związek alifatyczny, indolowy
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego