Typ tekstu: Książka
Autor: Bartosz Grzegorz
Tytuł: Druga twarz tlenu
Rok: 1995
1,37), prolina (G=1,24), leucyna (G=1,22), izoleucyna (G=1,21), lizyna (G=0,96) i glutaminian (G=0,77). Nadtlenki białek powstają również w wyniku ekspozycji białek na działanie fizjologicznie istotnych źródeł RFT, jakimi są: układ ksantyna-oksydaza ksantynowa oraz pobudzone fagocyty.
Nadtlenki białek są stosunkowo nietrwałe; w temperaturze pokojowej, w nieobecności innych substancji, stopniowo zanikają (ulegając przekształceniom do produktów bardziej stabilnych). Ich okres półtrwania wynosi 1,5 doby w temperaturze pokojowej (2˙0C). Właściwości nadtlenków zasad wchodzących w skład kwasów nukleinowych są podobne.
Dlaczego peroksydacja lipidów jest procesem tak dobrze znanym i tak często badanym, peroksydacji
1,37), prolina (G=1,24), leucyna (G=1,22), izoleucyna (G=1,21), lizyna (G=0,96) i glutaminian (G=0,77). Nadtlenki białek powstają również w wyniku ekspozycji białek na działanie fizjologicznie istotnych źródeł RFT, jakimi są: układ ksantyna-oksydaza ksantynowa oraz pobudzone fagocyty.<br>Nadtlenki białek są stosunkowo nietrwałe; w temperaturze pokojowej, w nieobecności innych substancji, stopniowo zanikają (ulegając przekształceniom do produktów bardziej stabilnych). Ich okres półtrwania wynosi 1,5 doby w temperaturze pokojowej (2˙0C). Właściwości nadtlenków zasad wchodzących w skład kwasów nukleinowych są podobne.<br>Dlaczego peroksydacja lipidów jest procesem tak dobrze znanym i tak często badanym, peroksydacji
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego