Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 13 / 14
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
w stolicy niezłomną postawą Piotra Majerczyka, znanego podhalańskiego muzyka. On to bowiem w pewnym barze mlecznym grzecznie poprosił o grule łomascone z kwaśnym mlykiem, które w menu nie wiedzieć czemu z mazowiecka nazwano ziemniakami z masłem i kefirem. Zamawianie trwało kilka minut (Piotrek mówi tylko po góralsku i to jeszcze niewyraźnie) wreszcie zdezorientowana kelnerka bezradnie opuściła ręce - nie obyło się więc bez pokazywania potraw palcami. Zawsze twierdziłem, że podstawową umiejętnością kelnera jest - oprócz lawirowania między stolikami - znajomość języków obcych i rodzimych dialektów.
W "Szałasie pod Reglami" z zakąsek zimnych figurowały jeszcze: chleb ze smalcem za 8 zł, śledź w oleju lub
w stolicy niezłomną postawą Piotra Majerczyka, znanego podhalańskiego muzyka. On to bowiem w pewnym barze mlecznym grzecznie poprosił o &lt;dialect&gt;grule łomascone&lt;/&gt; z kwaśnym &lt;dialect&gt;mlykiem&lt;/&gt;, które w menu nie wiedzieć czemu z mazowiecka nazwano ziemniakami z masłem i kefirem. Zamawianie trwało kilka minut (Piotrek mówi tylko po góralsku i to jeszcze niewyraźnie) wreszcie zdezorientowana kelnerka bezradnie opuściła ręce - nie obyło się więc bez pokazywania potraw palcami. Zawsze twierdziłem, że podstawową umiejętnością kelnera jest - oprócz lawirowania między stolikami - znajomość języków obcych i rodzimych dialektów.<br>W "Szałasie pod Reglami" z zakąsek zimnych figurowały jeszcze: chleb ze smalcem za 8 zł, śledź w oleju lub
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego