Typ tekstu: Książka
Autor: Bartosz Grzegorz
Tytuł: Druga twarz tlenu
Rok: 1995
aminokwasów aromatycznych, zwłaszcza tyrozyny i odpowiadają one przede wszystkim resztom 3,4-dihydroksyfenyloalaniny (DOPA).

1.7.7. Nie tylko lipidy ulegają peroksydacji!

Jak widzimy, nie tylko lipidy tworzą nadtlenki (czyli ulegają peroksydacji) w reakcjach z RFT. Reakcje takie mogą prowadzić do powstawania nadtlenków aminokwasów, białek, zasad kwasów nukleinowych i kwasów nukleinowych (1.7.11). Nadtlenki białek powstają między innymi w wyniku działania modelowego źródła RFT, jakim jest promieniowanie jonizujące. Wydajność radiacyjna (G) (p. 1.4.3) powstawania nadtlenków albuminy surowicy wołu poddanej działaniu promieniowania gamma wynosi 1,2. W przypadku innego białka, lizozymu, wydajność ta jest nieco niższa (0,8). Podatność
aminokwasów aromatycznych, zwłaszcza tyrozyny i odpowiadają one przede wszystkim resztom 3,4-dihydroksyfenyloalaniny (DOPA).<br><br>&lt;tit&gt;1.7.7. Nie tylko lipidy ulegają peroksydacji!&lt;/&gt;<br><br>Jak widzimy, nie tylko lipidy tworzą nadtlenki (czyli ulegają peroksydacji) w reakcjach z RFT. Reakcje takie mogą prowadzić do powstawania nadtlenków aminokwasów, białek, zasad kwasów nukleinowych i kwasów nukleinowych (1.7.11). Nadtlenki białek powstają między innymi w wyniku działania modelowego źródła RFT, jakim jest promieniowanie jonizujące. Wydajność radiacyjna (G) (p. 1.4.3) powstawania nadtlenków albuminy surowicy wołu poddanej działaniu promieniowania gamma wynosi 1,2. W przypadku innego białka, lizozymu, wydajność ta jest nieco niższa (0,8). Podatność
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego