Typ tekstu: Książka
Autor: Rojek Tadeusz
Tytuł: Jak to się je
Rok: 1992
Talerzyki deserowe podawane są po skończeniu głównych dań i mogą się znajdować na stoliku pomocniczym. Jeżeli przewidziane są dwa desery, np. ser i po nim coś słodkiego, to potrzebne będą dwa rodzaje sztućców leżące przed nakryciem.
Ser kraje się łopatką podaną razem z nim na drewnianej płytce albo na specjalnym obrotowym talerzu z kilkoma gatunkami sera. Po nałożeniu sobie jednej lub więcej porcji (nie wypada przesadzać - wystarczą dwie lub najwyżej trzy) spożywa się go widelczykiem i nożykiem leżącymi nad nakryciem. Do sera jada się pieczywo z masłem lub bez. Przed nakryciem pozostał jeszcze jeden deserowy widelczyk, którego używa się do słodkiego
Talerzyki deserowe podawane są po skończeniu głównych dań i mogą się znajdować na stoliku pomocniczym. Jeżeli przewidziane są dwa desery, np. ser i po nim coś słodkiego, to potrzebne będą dwa rodzaje sztućców leżące przed nakryciem.<br>Ser kraje się łopatką podaną razem z nim na drewnianej płytce albo na specjalnym obrotowym talerzu z kilkoma gatunkami sera. Po nałożeniu sobie jednej lub więcej porcji (nie wypada przesadzać - wystarczą dwie lub najwyżej trzy) spożywa się go widelczykiem i nożykiem leżącymi nad nakryciem. Do sera jada się pieczywo z masłem lub bez. Przed nakryciem pozostał jeszcze jeden deserowy widelczyk, którego używa się do słodkiego
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego