Typ tekstu: Książka
Autor: Rojek Tadeusz
Tytuł: Jak to się je
Rok: 1992
wytwornych przyjęciach i w niektórych restauracjach.
Mogłoby się wydawać, że pojawienie się na stole widelca zwalnia palce od posługiwania się nimi. Ktoś zauważył, że oto skończyła się epoka sięgająca swymi początkami czasów prehistorycznych. A jednak palców używa się nadal, np. przy jedzeniu kukurydzy, i nie jest to poczytywane za jakieś obyczajowe barbarzyństwo. Kolbę trzyma się w palcach i gryzie ziarna. Inny sposób, chociaż niezbędny w pewnych okolicznościach, jest mniej wygodny. Trzeba za pomocą noża i widelca zeskrobać ziarna z kolby. Okazuje się to łatwiejsze, gdy nadziejemy kolbę na widelec, a ziarna będziemy zeskrobywali nożem. Szparagi, chociaż uważane są za danie wytworne
wytwornych przyjęciach i w niektórych restauracjach.<br>Mogłoby się wydawać, że pojawienie się na stole widelca zwalnia palce od posługiwania się nimi. Ktoś zauważył, że oto skończyła się epoka sięgająca swymi początkami czasów prehistorycznych. A jednak palców używa się nadal, np. przy jedzeniu kukurydzy, i nie jest to poczytywane za jakieś obyczajowe barbarzyństwo. Kolbę trzyma się w palcach i gryzie ziarna. Inny sposób, chociaż niezbędny w pewnych okolicznościach, jest mniej wygodny. Trzeba za pomocą noża i widelca zeskrobać ziarna z kolby. Okazuje się to łatwiejsze, gdy nadziejemy kolbę na widelec, a ziarna będziemy zeskrobywali nożem. Szparagi, chociaż uważane są za danie wytworne
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego