Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
przepisy kulinarne).
Wyjaśnienia wymaga również ograniczenie płynów w odżywianiu makrobiotycznym. Nie trzeba popadać w skrajności, ponieważ płyn jest równie potrzebny jak pożywienie. Pamiętajmy, że 80% płynu tkankowego to woda.
Ponadto płyn rozcieńcza toksyny w organizmie i w ten sposób pomaga w ich eliminacji. Organizm wydala płyn przez nerki, skórę i oddech. Jeśli zatem procesy oczyszczania mają przebiegać prawidłowo, płyn musi być uzupełniony. Pamiętając jednak, że gotowane zboża, kasze i nasiona strączkowe zawierają dużo wody, starajmy się nie nadużywać płynów, ale rozsądnie je ograniczać.

Przestawianie się na makrobiotyczny sposób odżywiania

Zmiana odżywiania powinna odbywać się w sposób łagodny, gdyż wszelkie zmiany wprowadzone
przepisy kulinarne).<br>Wyjaśnienia wymaga również ograniczenie płynów w odżywianiu makrobiotycznym. Nie trzeba popadać w skrajności, ponieważ płyn jest równie potrzebny jak pożywienie. Pamiętajmy, że 80% płynu tkankowego to woda.<br>Ponadto płyn rozcieńcza toksyny w organizmie i w ten sposób pomaga w ich eliminacji. Organizm wydala płyn przez nerki, skórę i oddech. Jeśli zatem procesy oczyszczania mają przebiegać prawidłowo, płyn musi być uzupełniony. Pamiętając jednak, że gotowane zboża, kasze i nasiona strączkowe zawierają dużo wody, starajmy się nie nadużywać płynów, ale rozsądnie je ograniczać.<br><br>&lt;tit&gt;Przestawianie się na makrobiotyczny sposób odżywiania&lt;/&gt;<br><br>Zmiana odżywiania powinna odbywać się w sposób łagodny, gdyż wszelkie zmiany wprowadzone
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego