Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
wyższe zużycie mieszanki oraz energii i białka strawnego na 1 kg przyrostu. Istotnie obniżyła się także masa szynki właściwej. Autorzy cytowanych prac nasiona bobiku wprowadzali w miejsce śruty poekstrakcyjnej sojowej, natomiast Seidler i in. [1983] substytuowali bobikiem 50 lub 100% białka zwierzęcego w mieszankach dla tuczników. Udział bobiku wynosił wówczas odpowiednio 11 i 22 w mieszance PT-1 oraz 8 i 16% w PT-2. Częściowe wyeliminowanie białka zwierzęcego w całym okresie tuczu przyczyniło się do istotnego zwiększenia przyrostów dziennych i wykorzystania paszy oraz zmniejszenia otłuszczenia tusz. Całkowite wyeliminowanie pasz pochodzenia zwierzęcego tylko nieznacznie obniżyło efekty tuczu w porównaniu z grupą
wyższe zużycie mieszanki oraz energii i białka strawnego na 1 kg przyrostu. Istotnie obniżyła się także masa szynki właściwej. Autorzy cytowanych prac nasiona bobiku wprowadzali w miejsce śruty poekstrakcyjnej sojowej, natomiast Seidler i in. [1983] substytuowali bobikiem 50 lub 100% białka zwierzęcego w mieszankach dla tuczników. Udział bobiku wynosił wówczas odpowiednio 11 i 22 w mieszance PT-1 oraz 8 i 16% w PT-2. Częściowe wyeliminowanie białka zwierzęcego w całym okresie tuczu przyczyniło się do istotnego zwiększenia przyrostów dziennych i wykorzystania paszy oraz zmniejszenia otłuszczenia tusz. Całkowite wyeliminowanie pasz pochodzenia zwierzęcego tylko nieznacznie obniżyło efekty tuczu w porównaniu z grupą
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego