Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2002
na posypanej mąką stolnicy.
W dużym rondlu zagotować wodę z solą. Partiami wkładać do niej uszka. Gdy wypłyną, zmniejszyć ogień i gotować ok. 3 minut. Wyjmować łyżką cedzakową.
Makowa

szklanka maku, litr mleka, 100 g migdałów, kilka goździków, szczypta mielonego imbiru, cukier, sól
Mak wypłukać kilkakrotnie, zalać letnią przegotowaną wodą, odstawić na 2 godziny. Dokładnie odcedzić, zemleć w maszynce z drobnym sitkiem. Migdały sparzyć, obrać, również zemleć. Mleko zagotować z przyprawami. Połączyć z makiem i migdałami, gotować 10 minut. Doprawić solą i cukrem. Podawać z makaronem lub kluskami półfrancuskimi.
Rybna

kilogram słodkowodnej ryby (lin, karp), porcja włoszczyzny, cebula, sól, pieprz, ziele
na posypanej mąką stolnicy.<br>W dużym rondlu zagotować wodę z solą. Partiami wkładać do niej uszka. Gdy wypłyną, zmniejszyć ogień i gotować ok. 3 minut. Wyjmować łyżką cedzakową.<br>Makowa<br>&lt;gap&gt;<br>szklanka maku, litr mleka, 100 g migdałów, kilka goździków, szczypta mielonego imbiru, cukier, sól<br>Mak wypłukać kilkakrotnie, zalać letnią przegotowaną wodą, odstawić na 2 godziny. Dokładnie odcedzić, zemleć w maszynce z drobnym sitkiem. Migdały sparzyć, obrać, również zemleć. Mleko zagotować z przyprawami. Połączyć z makiem i migdałami, gotować 10 minut. Doprawić solą i cukrem. Podawać z makaronem lub kluskami półfrancuskimi.<br>Rybna<br>&lt;gap&gt;<br>kilogram słodkowodnej ryby (lin, karp), porcja włoszczyzny, cebula, sól, pieprz, ziele
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego