Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
popiołu surowego 7-8,5% i bezazotowych wyciągowych 32-34%. , porównując skład chemiczny polskich śrut rzepakowych "00" ze śrutami produkowanymi w Kanadzie, Francji i Szwecji wykazała, że śruta polska nie różni się pod względem składu chemicznego od produkowanych w wymienionych krajach.
W porównaniu natomiast ze śrutą poekstrakcyjną sojową jej wartość odżywcza jest mniejsza, ponieważ oprócz niższej o około 7% zawartości białka ogólnego zawiera dwukrotnie więcej włókna surowego (tab. 4).
Konsekwencją różnic w składzie chemicznym śrut jest różna ich wartość energetyczna. Według Bourdon [1986], wartość energetyczna śruty rzepakowej podwójnie ulepszonej dla świń wynosi 3095 kcal. EM, natomiast śruty sojowej - 3562 kcal. EM
popiołu surowego 7-8,5% i bezazotowych wyciągowych 32-34%. &lt;gap&gt;, porównując skład chemiczny polskich śrut rzepakowych "00" ze śrutami produkowanymi w Kanadzie, Francji i Szwecji wykazała, że śruta polska nie różni się pod względem składu chemicznego od produkowanych w wymienionych krajach.<br>W porównaniu natomiast ze śrutą poekstrakcyjną sojową jej wartość odżywcza jest mniejsza, ponieważ oprócz niższej o około 7% zawartości białka ogólnego zawiera dwukrotnie więcej włókna surowego (tab. 4).<br>Konsekwencją różnic w składzie chemicznym śrut jest różna ich wartość energetyczna. Według Bourdon [1986], wartość energetyczna śruty rzepakowej podwójnie ulepszonej dla świń wynosi 3095 kcal. EM, natomiast śruty sojowej - 3562 kcal. EM
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego