Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Wprost
Nr: 11.07
Miejsce wydania: Poznań
Rok: 1999
nie nafaszeruje jej pistacjami, serem owczym i nie owinie w płaszcz z zielonego pieprzu. Pasztety powinny przypominać torty, plastry szynki komponować się w kolorowe obrazki, a z serów najlepiej stworzyć wielobarwne pralinki.

Na świecie od dawna obserwuje się tendencje do komponowania wyrafinowanych potraw. Dotychczas jednak było to domeną kucharzy, których oklaskiwało się niemalże jak artystów. Dzisiaj fantazja kulinarna obowiązuje też producentów żywności. - Rywalizacja w tworzeniu coraz bardziej oryginalnych wyrobów jest coraz większa - mówi Christof Laudage z firmy Reinert, wyspecjalizowanej w przetworach mięsnych. - Potrawy przestają oddziaływać wyłącznie na zmysł smaku. Paradoksalnie o wiele ważniejszy okazuje się zmysł wzroku - dodaje Klaus Thiele z
nie nafaszeruje jej pistacjami, serem owczym i nie owinie w płaszcz z zielonego pieprzu. Pasztety powinny przypominać torty, plastry szynki komponować się w kolorowe obrazki, a z serów najlepiej stworzyć wielobarwne pralinki.&lt;/&gt;<br><br>Na świecie od dawna obserwuje się tendencje do komponowania wyrafinowanych potraw. Dotychczas jednak było to domeną kucharzy, których oklaskiwało się niemalże jak artystów. Dzisiaj fantazja kulinarna obowiązuje też producentów żywności. - Rywalizacja w tworzeniu coraz bardziej oryginalnych wyrobów jest coraz większa - mówi Christof Laudage z firmy Reinert, wyspecjalizowanej w przetworach mięsnych. - Potrawy przestają oddziaływać wyłącznie na zmysł smaku. Paradoksalnie o wiele ważniejszy okazuje się zmysł wzroku - dodaje Klaus Thiele z
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego