SAŁATKA CEZARA</><br><hi rend="italic">8 kromek bułki pszennej, 2 główki sałaty cukrowej, półtorej szklanki oliwy, sok z cytryny, jajko, filet z solonego śledzia lub puszka filetów z sardeli (anchois), 3 łyżki utartego, ostrego sera, 3 ząbki czosnku, świeżo zmielony pieprz</>.<br> Kromki bułki (bez skórki) pokrajać w kostkę. Na dużą patelnię z rozgrzaną oliwą włożyć 2 roztarte ząbki czosnku, smażyć przez chwilę, następnie dodać kostki bułki i smażyć dalej na dużym ogniu aż się zarumienią. Listki sałaty starannie wypłukać, osączyć i osuszyć w czystej ściereczce, porozdzielać na kawałki, , przełożyć do natartej ząbkiem czosnku głębokiej salaterki, wlać 8 łyżek oliwy, dokładnie wymieszać. Jajko włożyć do