Typ tekstu: Książka
Autor: Choiński Adam
Tytuł: Jeziora kuli ziemskiej
Rok: 2000
wynika z tego, że przy takim zasoleniu jest możliwość jej smakowego określenia. Z kolei 24,7& permil; to wartość graniczna, przy której temperatura zamarzania wody i jej największej gęstości są sobie równe i wynoszą --1,33oC. Gdy zasolenie jest mniejsze od 24,7 g/dm-3, woda w trakcie ochładzania osiąga największą gęstość, a potem następuje jej zamarzanie. W przypadku zasolenia większego od owej wartości progowej woda przy ochładzaniu ulega zamarzaniu przed osiągnięciem największej gęstości.
Najbardziej pełną klasyfikacją wód dotyczącą ich zasolenia jest podział przyjęty w 1958 r. na Sympozjum Weneckim. Mimo, że dotyczy on mórz, jednak z uwagi na to
wynika z tego, że przy takim zasoleniu jest możliwość jej smakowego określenia. Z kolei 24,7&amp; permil; to wartość graniczna, przy której temperatura zamarzania wody i jej największej gęstości są sobie równe i wynoszą --1,33&lt;hi rend="upper"&gt;o&lt;/&gt;C. Gdy zasolenie jest mniejsze od 24,7 g/dm&lt;hi rend="upper"&gt;-3&lt;/&gt;, woda w trakcie ochładzania osiąga największą gęstość, a potem następuje jej zamarzanie. W przypadku zasolenia większego od owej wartości progowej woda przy ochładzaniu ulega zamarzaniu przed osiągnięciem największej gęstości.<br>Najbardziej pełną klasyfikacją wód dotyczącą ich zasolenia jest podział przyjęty w 1958 r. na Sympozjum Weneckim. Mimo, że dotyczy on mórz, jednak z uwagi na to
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego