Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
organizm bowiem sam niejako zmierza do równowagi już od chwili, gdy zmieniliśmy nasze dotychczasowe odżywianie. A po okresie dwóch, niekiedy trzech lat, będziemy zdolni do tego, aby coraz częściej kierować się instynktem w doborze pożywienia. Zaczniemy wtedy coraz częściej odczuwać nasze subtelne błędy w równoważeniu posiłków.
Nasze samopoczucie typu jin - osłabiona energia działania, senność - będzie sygnalizowało, że potrzebujemy pożywienia typu jang. I odwrotnie, nadmiar energii, chęć na słodycze będą wskazywały, że powinniśmy zmienić nasze odżywianie w kierunku jin.

Równowaga ilościowa w żywieniu makrobiotycznym

Kierując się zasadą równowagi, makrobiotyka określa również dosyć wyraźnie ilość spożywanych produktów, które składają się na odżywianie człowieka
organizm bowiem sam niejako zmierza do równowagi już od chwili, gdy zmieniliśmy nasze dotychczasowe odżywianie. A po okresie dwóch, niekiedy trzech lat, będziemy zdolni do tego, aby coraz częściej kierować się instynktem w doborze pożywienia. Zaczniemy wtedy coraz częściej odczuwać nasze subtelne błędy w równoważeniu posiłków.<br>Nasze samopoczucie typu jin - osłabiona energia działania, senność - będzie sygnalizowało, że potrzebujemy pożywienia typu jang. I odwrotnie, nadmiar energii, chęć na słodycze będą wskazywały, że powinniśmy zmienić nasze odżywianie w kierunku jin.<br><br>&lt;tit&gt;Równowaga ilościowa w żywieniu makrobiotycznym&lt;/&gt;<br><br>Kierując się zasadą równowagi, makrobiotyka określa również dosyć wyraźnie ilość spożywanych produktów, które składają się na odżywianie człowieka
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego