Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 47
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
słynna restauracja, w której serwują Wienerschnitzle o średnicy znacznie przekraczającej rozmiary typowego talerza. Innego typu zaskoczeniem mogłoby być na przykład wypełnienie kotleta, jeśli byłby to kotlet zawijany. Dżem porzeczkowy, ślimak, krewetka - tak, to byłyby prawdziwe kulinarne niespodzianki w filecie wieprzowym.
Restauracja "U Śliwy" poczęstowała mnie klepanym kawałkiem schabu, zawiniętym i panierowanym w bułce tartej. Z niecierpliwością przekroiłem mięso na pół, gdzie ukazał się - według Śliwy - absolutnie niespodziewany... kawałek swojskiego, kiszonego ogórka ozdobiony wstążką czerwonej papryki, ze środkiem wyłożonym wyściółką z tartego sera żółtego. Przepis na kotlet-niespodziankę w chochołowskiej karczmie "U Śliwy" przypominał więc swą dramaturgią 158 odcinek sensacyjnego serialu "Rosalinda
słynna restauracja, w której serwują Wienerschnitzle o średnicy znacznie przekraczającej rozmiary typowego talerza. Innego typu zaskoczeniem mogłoby być na przykład wypełnienie kotleta, jeśli byłby to kotlet zawijany. Dżem porzeczkowy, ślimak, krewetka - tak, to byłyby prawdziwe kulinarne niespodzianki w filecie wieprzowym.<br>Restauracja "U Śliwy" poczęstowała mnie klepanym kawałkiem schabu, zawiniętym i panierowanym w bułce tartej. Z niecierpliwością przekroiłem mięso na pół, gdzie ukazał się - według Śliwy - absolutnie niespodziewany... kawałek swojskiego, kiszonego ogórka ozdobiony wstążką czerwonej papryki, ze środkiem wyłożonym wyściółką z tartego sera żółtego. Przepis na kotlet-niespodziankę w chochołowskiej karczmie "U Śliwy" przypominał więc swą dramaturgią 158 odcinek sensacyjnego serialu "Rosalinda
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego