Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
oraz ciecierzycę. Na rozgrzany półmisek wyłożyć kuskus, zrobić w nim zagłębienie, włożyć mięso, polać sosem, w którym się gotowało, i podawać.
(8 porcji)

Z BAKŁAŻANAMI I SOSEM MIĘSNO-POMIDOROWYM
90 dag kuskusu, 6 jajek
BAKŁAŻANY
1 kg bakłażanów, 6 ząbków czosnku, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżka papryki, szczypta pieprzu cayenne, 1 łyżeczka zmielonego kminku, sól
SOS MIĘSNO-POMIDOROWY
1 kg mięsa wołowego bez kości, 2 kg pomidorów, 6 ząbków czosnku, 1/3 szklanki oliwy, 1 łyżka zmielonego kminku, cukier, sól i pieprz
Przygotować bakłażany: warzywa umyć, osuszyć, obrać "w zebrę", tj. co drugi pasek skórki zostawić, pokroić
oraz ciecierzycę. Na rozgrzany półmisek wyłożyć kuskus, zrobić w nim zagłębienie, włożyć mięso, polać sosem, w którym się gotowało, i podawać.<br>(8 porcji)<br><br>&lt;tit1&gt;Z BAKŁAŻANAMI I SOSEM MIĘSNO-POMIDOROWYM&lt;/tit1&gt;<br>90 dag kuskusu, 6 jajek<br>BAKŁAŻANY<br>1 kg bakłażanów, 6 ząbków czosnku, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżka papryki, szczypta pieprzu cayenne, 1 łyżeczka zmielonego kminku, sól<br>SOS MIĘSNO-POMIDOROWY<br>1 kg mięsa wołowego bez kości, 2 kg pomidorów, 6 ząbków czosnku, 1/3 szklanki oliwy, 1 łyżka zmielonego kminku, cukier, sól i pieprz<br>Przygotować bakłażany: warzywa umyć, osuszyć, obrać "w zebrę", tj. co drugi pasek skórki zostawić, pokroić
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego