Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
łyżka masła Brokuły oczyścić, umyć, ułożyć w garnku kwiatem ku górze, zalać posolonym wrzątkiem z dodatkiem szczypty cukru (tak aby kwiat pozostał ponad wodą) i gotować 10 min pod przykryciem. Następnie osączyć, grube łodygi odciąć i zużyć do innej potrawy. Kwiat podzielić na cząstki.
Szynkę pokroić w małą kostkę lub paski, zalać gorącym rosołem, gotować 2-3 min i zmiksować. Wlać brandy, przyprawić pieprzem i, jeśli trzeba, solą.
Przygotować grzanki: brytfannę wysmarować masłem. Bułkę pokroić na kromki, z jednej strony posmarować je masłem i serkiem, ułożyć w brytfannie i zapiekać 15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Zupę podgrzać
łyżka masła Brokuły oczyścić, umyć, ułożyć w garnku kwiatem ku górze, zalać posolonym wrzątkiem z dodatkiem szczypty cukru (tak aby kwiat pozostał ponad wodą) i gotować 10 min pod przykryciem. Następnie osączyć, grube łodygi odciąć i zużyć do innej potrawy. Kwiat podzielić na cząstki.<br>Szynkę pokroić w małą kostkę lub paski, zalać gorącym rosołem, gotować 2-3 min i zmiksować. Wlać brandy, przyprawić pieprzem i, jeśli trzeba, solą.<br>Przygotować grzanki: brytfannę wysmarować masłem. Bułkę pokroić na kromki, z jednej strony posmarować je masłem i serkiem, ułożyć w brytfannie i zapiekać 15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.<br>Zupę podgrzać
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego