Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
słynny uwodziciel i ponoć absolutny rekordzista świata w miłowaniu, wypijał codziennie rano na śniadanie pięćdziesiąt surowych jajek. Paryskie kurtyzany, aby dodać sił swoim kochankom, podawały bardziej wyszukane potrawy z jajek, zawsze lekko ściętych, żeby zachowały w pełni swoje witalne wartości. W taki oto sposób powstał we Francji jeden z ponad pięciuset sposobów podawania jajek, nazwany jajkami cocotte - tak, tak, od kokoty! Są to jajka na miękko, lekko ścięte, bez skorupki, w kokilce. Można je doprowadzić do ścięcia w piekarniku lub na parze. Jest mnóstwo sposobów na przyrządzanie jajek cocotte, bo przecież można je wybijać nie tylko do kokilek, ale i do
słynny uwodziciel i ponoć absolutny rekordzista świata w miłowaniu, wypijał codziennie rano na śniadanie pięćdziesiąt surowych jajek. Paryskie kurtyzany, aby dodać sił swoim kochankom, podawały bardziej wyszukane potrawy z jajek, zawsze lekko ściętych, żeby zachowały w pełni swoje witalne wartości. W taki oto sposób powstał we Francji jeden z ponad pięciuset sposobów podawania jajek, nazwany jajkami <foreign>cocotte</> - tak, tak, od kokoty! Są to jajka na miękko, lekko ścięte, bez skorupki, w kokilce. Można je doprowadzić do ścięcia w piekarniku lub na parze. Jest mnóstwo sposobów na przyrządzanie jajek <foreign>cocotte</>, bo przecież można je wybijać nie tylko do kokilek, ale i do
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego