Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 29
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
sal konsumpcyjnych, głodny klient przemierzyć musi parę wiorst drogi, aby wreszcie zająć miejsce przy stoliku. Ze względu na mnogość pomieszczeń w "Piwnicy Regionalnej", pierwszym warunkiem powrotu na powierzchnię jest uwiązanie przy głównym wejściu kłębka nitki, którą konsekwentnie rozwijamy do momentu zajęcia miejsca w wybranym zakamarku podziemi. W piwnicy panują iście piekielne ciemności, więc aby zaznajomić się choćby pobieżnie z jadłospisem, wyjmujemy uprzednio schowaną do kieszeni latarkę i świecąc na pisane drobnym maczkiem menu, z trudem czytamy: specjalność zakładu - oscypek smażony - 5 zł. Od razu orientujemy się, że właściciel ma typowo góralskie poczucie humoru, bo "specjalność zakładu" to taka rzadka rzecz, która
sal konsumpcyjnych, głodny klient przemierzyć musi parę wiorst drogi, aby wreszcie zająć miejsce przy stoliku. Ze względu na mnogość pomieszczeń w "Piwnicy Regionalnej", pierwszym warunkiem powrotu na powierzchnię jest uwiązanie przy głównym wejściu kłębka nitki, którą konsekwentnie rozwijamy do momentu zajęcia miejsca w wybranym zakamarku podziemi. W piwnicy panują iście piekielne ciemności, więc aby zaznajomić się choćby pobieżnie z jadłospisem, wyjmujemy uprzednio schowaną do kieszeni latarkę i świecąc na pisane drobnym maczkiem menu, z trudem czytamy: specjalność zakładu - oscypek smażony - 5 zł. Od razu orientujemy się, że właściciel ma typowo góralskie poczucie humoru, bo "specjalność zakładu" to taka rzadka rzecz, która
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego