Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Przekrój
Nr: 2908
Miejsce wydania: Kraków
Rok: 2001
sześć części. Każdą z osobna wrzucić na gorący tłuszcz (pani Waters używa w tym przepisie około 250 gramów masła), mocno ugniatając łopatką tak, aby placek był płaski, a brzegi nie zawijały się do góry. Brzegi należy smarować tłuszczem w czasie smażenia, żeby się nie przypaliły, zanim nie będzie gotowa reszta placka. Kiedy placek ujednolici swą konsystencję na tyle, aby można było unieść go na łopatce i swobodnie przesuwać nim tam i z powrotem, niczym krupier kartą do gry - a zajmie to około trzech minut - należy go przewrócić na drugą stronę i ponowić opisane zabiegi. Można zastąpić połowę ziemniaków w tym przepisie
sześć części. Każdą z osobna wrzucić na gorący tłuszcz (pani <name type="person">Waters</> używa w tym przepisie około 250 gramów masła), mocno ugniatając łopatką tak, aby placek był płaski, a brzegi nie zawijały się do góry. Brzegi należy smarować tłuszczem w czasie smażenia, żeby się nie przypaliły, zanim nie będzie gotowa reszta placka. Kiedy placek ujednolici swą konsystencję na tyle, aby można było unieść go na łopatce i swobodnie przesuwać nim tam i z powrotem, niczym krupier kartą do gry - a zajmie to około trzech minut - należy go przewrócić na drugą stronę i ponowić opisane zabiegi. Można zastąpić połowę ziemniaków w tym przepisie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego