Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
zamknięte, trzeba wyrzucić, bo nie nadają się do jedzenia.
* Świeże mięso powinno być bez plam, jędrne i mieć przyjemny zapach morza.
* Świeże małże nie nadają się do dłuższego przechowywania, toteż powinno się kupować je niedługo przed spożyciem. Żywe - najlepiej trzymać w lodówce, w pudełku ze styropianu albo dykty (nie w plastykowym, ponieważ nie przepuszcza powietrza), wyłożonym wilgotnymi trocinami lub w wilgotnym woreczku z juty. Ostrygi układa się w pudełku wypukłą stroną do dołu i obkłada algami (tak zapakowane kupuje się w sklepie). Mule i nieduże małże najlepiej włożyć do tradycyjnej plecionej siatki (w jakiej czasami sprzedaje się włoszczyznę) i mocno ścisnąć
zamknięte, trzeba wyrzucić, bo nie nadają się do jedzenia.<br>* Świeże mięso powinno być bez plam, jędrne i mieć przyjemny zapach morza.<br>* Świeże małże nie nadają się do dłuższego przechowywania, toteż powinno się kupować je niedługo przed spożyciem. Żywe - najlepiej trzymać w lodówce, w pudełku ze styropianu albo dykty (nie w plastykowym, ponieważ nie przepuszcza powietrza), wyłożonym wilgotnymi trocinami lub w wilgotnym woreczku z juty. Ostrygi układa się w pudełku wypukłą stroną do dołu i obkłada algami (tak zapakowane kupuje się w sklepie). Mule i nieduże małże najlepiej włożyć do tradycyjnej plecionej siatki (w jakiej czasami sprzedaje się włoszczyznę) i mocno ścisnąć
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego