Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
Z BULIONU Z KURCZAKA

6 szklanek domowego bulionu z kurczaka, 3 łyżeczki żelatyny, 6 łyżeczek czarnego kawioru, 1 łyżka natki pietruszki Odrobinę bulionu wstawić na 10 min do lodówki, aby upewnić się, czy bulion dobrze się ścina - galaretka powinna być lekko ścięta, w żadnym razie całkiem sztywna. Jeżeli jest zbyt płynna, rozpuścić żelatynę w 1/2 szklanki zimnego bulionu, wlać do podgrzanego bulionu, wymieszać i ostudzić. Kiedy płyn zacznie zastygać, rozlać go do 6 bulionówek. Na każdą porcję położyć 1 łyżeczkę kawioru i wstawić do lodówki - kawior osiądzie na zastygającej galaretce. Przed samym podaniem, po wyjęciu galaretek z bulionówek, posypać porcje
Z BULIONU Z KURCZAKA&lt;/&gt;<br><br>6 szklanek domowego bulionu z kurczaka, 3 łyżeczki żelatyny, 6 łyżeczek czarnego kawioru, 1 łyżka natki pietruszki Odrobinę bulionu wstawić na 10 min do lodówki, aby upewnić się, czy bulion dobrze się ścina - galaretka powinna być lekko ścięta, w żadnym razie całkiem sztywna. Jeżeli jest zbyt płynna, rozpuścić żelatynę w 1/2 szklanki zimnego bulionu, wlać do podgrzanego bulionu, wymieszać i ostudzić. Kiedy płyn zacznie zastygać, rozlać go do 6 &lt;orig&gt;bulionówek&lt;/&gt;. Na każdą porcję położyć 1 łyżeczkę kawioru i wstawić do lodówki - kawior osiądzie na zastygającej galaretce. Przed samym podaniem, po wyjęciu galaretek z &lt;orig&gt;bulionówek&lt;/&gt;, posypać porcje
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego