Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
na krzewach, które osobno zebrane i lekko wyciśnięte w specjalnych pojemnikach po 25 kilogramów każdy (z węgierska puttony) dodaje się do moszczu z winogron normalnych, co je właśnie różni od win specjalnych, nie dorabianych francuskich i niemieckich. Wysoki poziom cukru, jaki uzyskują winogrona z tych tokajskich szczepów Furmint i Harslevelvü podczas długich słonecznych jesieni, pozwala winu zachować słodycz nawet po fermentacji, a przy tym podnieść jego przeciętną moc do 15 procent. Ale dopiero niezwykłą zaiste słodyczą zachwyca amatorów ów nektar wydobyty z suchych winogron (aszú) podczas pierwszej fazy maceracji, poddany później fermentacji i dojrzewaniu jako niezwykła esencja wina. I tak to
na krzewach, które osobno zebrane i lekko wyciśnięte w specjalnych pojemnikach po 25 kilogramów każdy (z węgierska puttony) dodaje się do moszczu z winogron normalnych, co je właśnie różni od win specjalnych, nie dorabianych francuskich i niemieckich. Wysoki poziom cukru, jaki uzyskują winogrona z tych tokajskich szczepów Furmint i Harslevelvü podczas długich słonecznych jesieni, pozwala winu zachować słodycz nawet po fermentacji, a przy tym podnieść jego przeciętną moc do 15 procent. Ale dopiero niezwykłą zaiste słodyczą zachwyca amatorów ów nektar wydobyty z suchych winogron (aszú) podczas pierwszej fazy maceracji, poddany później fermentacji i dojrzewaniu jako niezwykła esencja wina. I tak to
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego