Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
Rzepak odmian tzw. tradycyjnych charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością kwasu erukowego (około 50% ogólnej ilości wszystkich kwasów). Do celów żywieniowych najbardziej pożądane są odmiany o jak najniższej zawartości kwasów: erukowego i eikozenowego. Są one bowiem przyczyną zahamowania wzrostu zwierząt, gorszego przyswajania przez nie pokarmu, zwłóknienia i uszkodzenia mięśnia sercowego, nerek i innych organów Zawartość kwasów tłuszczowych w oleju rzepakowym uległa dużym zmianom w wyniku uzyskania na drodze genetyczno-hodowlanej form rzepaku pojedynczo ulepszonego.
W Polsce pierwsze prace nad wyhodowaniem odmian rzepaku niskoerukowego podjęto w Instytucie Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w 1961 roku. Do 1965
Rzepak odmian tzw. tradycyjnych charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością kwasu erukowego (około 50% ogólnej ilości wszystkich kwasów). Do celów żywieniowych najbardziej pożądane są odmiany o jak najniższej zawartości kwasów: erukowego i eikozenowego. Są one bowiem przyczyną zahamowania wzrostu zwierząt, gorszego przyswajania przez nie pokarmu, zwłóknienia i uszkodzenia mięśnia sercowego, nerek i innych organów &lt;gap&gt; Zawartość kwasów tłuszczowych w oleju rzepakowym uległa dużym zmianom w wyniku uzyskania na drodze genetyczno-hodowlanej form rzepaku pojedynczo ulepszonego.<br>&lt;page nr=10&gt; W Polsce pierwsze prace nad wyhodowaniem odmian rzepaku niskoerukowego podjęto w Instytucie Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w 1961 roku. Do 1965
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego