Typ tekstu: Prasa
Tytuł: CKM
Nr: 6
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
śladowymi ilościami słodzonego ziarna jęczmienia, najczęściej w proporcji 9 do 1. Otrzymany w ten sposób zacier umieszcza się w kadzi fermentacyjnej, nazywanej również kadzią Coffeya, na pamiątkę jej genialnego wynalazcy. W wyniku fermentacji powstaje czysty alkohol, który z reguły nie jest sprzedawany jako gotowy produkt, lecz używa się go jako półproduktu do wytwarzania mieszanek whisky, podobnie jak spirytus Royal jest używany przez Rosjan do produkcji wódki.

Bourbon
Whisky produkowana w Ameryce Północnej z zacieru kukurydziano-pszeniczno-jęczmiennego. Właściwie nie różni się wiele od whisky europejskiej, a swoją nazwę zawdzięcza niejakiemu Aristophenesowi Q. Bourbonowi III, który w czasach wojny secesyjnej produkował czekoladki
śladowymi ilościami słodzonego ziarna jęczmienia, najczęściej w proporcji 9 do 1. Otrzymany w ten sposób zacier umieszcza się w kadzi fermentacyjnej, nazywanej również kadzią Coffeya, na pamiątkę jej genialnego wynalazcy. W wyniku fermentacji powstaje czysty alkohol, który z reguły nie jest sprzedawany jako gotowy produkt, lecz używa się go jako półproduktu do wytwarzania mieszanek whisky, podobnie jak spirytus Royal jest używany przez Rosjan do produkcji wódki.<br><br>Bourbon<br>Whisky produkowana w Ameryce Północnej z zacieru kukurydziano-pszeniczno-jęczmiennego. Właściwie nie różni się wiele od whisky europejskiej, a swoją nazwę zawdzięcza niejakiemu Aristophenesowi Q. Bourbonowi III, który w czasach wojny secesyjnej produkował czekoladki
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego