Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Arsenał Gorzowski
Nr: 7/8
Miejsce wydania: Gorzów Wielkopolski
Rok: 1998
metodą pozyskiwania mąki - od młócenia cepami, oczyszczania ziarna w wialniach i mielenia w żarnach, dziesięcioletni i starsi uczniowie mają okazję zapoznać się w kolejnym dwugodzinnym programie. Przedtem uczą się rozróżniać cztery podstawowe zboża: pszenicę, żyto, jęczmień i owies. W starej piekarni ośmiolatki i ich starsi koledzy spędzić mogą dwie godziny, pomagając w nagrzewaniu piekarnika drewnem, wybieraniu popiołu z pieca, a przede wszystkim - tworząc różne wypieki pod kierownictwem piekarza. Po upieczeniu - smakowita degustacja. Wolny czas, gdy pieczywo jest w piecu, przeznaczony jest na dostarczanie przez dzieci chrustu na następne rozpalanie piekarnika, a na zakończenie programu - sprząta się piekarnię i czyści narzędzia.
W
metodą pozyskiwania mąki - od młócenia cepami, oczyszczania ziarna w wialniach i mielenia w żarnach, dziesięcioletni i starsi uczniowie mają okazję zapoznać się w kolejnym dwugodzinnym programie. Przedtem uczą się rozróżniać cztery podstawowe zboża: pszenicę, żyto, jęczmień i owies. W starej piekarni ośmiolatki i ich starsi koledzy spędzić mogą dwie godziny, pomagając w nagrzewaniu piekarnika drewnem, wybieraniu popiołu z pieca, a przede wszystkim - tworząc różne wypieki pod kierownictwem piekarza. Po upieczeniu - smakowita degustacja. Wolny czas, gdy pieczywo jest w piecu, przeznaczony jest na dostarczanie przez dzieci chrustu na następne rozpalanie piekarnika, a na zakończenie programu - sprząta się piekarnię i czyści narzędzia.<br>W
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego