Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
jin.

Równowaga ilościowa w żywieniu makrobiotycznym

Kierując się zasadą równowagi, makrobiotyka określa również dosyć wyraźnie ilość spożywanych produktów, które składają się na odżywianie człowieka w ciągu doby, i dzieli je na sześć grup.
I grupa: produkty podstawowe, do których zalicza się wszelkie zboża i kasze, powinny stanowić 50-60% całodziennego pożywienia. Połowę z nich mają stanowić pełne ziarna zbóż i kasz, a pozostałą część mielone produkty zbożowe, takie jak płatki i mąki.
II grupa: nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soczewica, soja i in.), które zaleca się spożywać w ilości 5-10%. Ilości tej odpowiada mniej więcej 1-2 łyżek suchych nasion
jin.<br><br>&lt;tit&gt;Równowaga ilościowa w żywieniu makrobiotycznym&lt;/&gt;<br><br>Kierując się zasadą równowagi, makrobiotyka określa również dosyć wyraźnie ilość spożywanych produktów, które składają się na odżywianie człowieka w ciągu doby, i dzieli je na sześć grup.<br>I grupa: produkty podstawowe, do których zalicza się wszelkie zboża i kasze, powinny stanowić 50-60% całodziennego pożywienia. Połowę z nich mają stanowić pełne ziarna zbóż i kasz, a pozostałą część mielone produkty zbożowe, takie jak płatki i mąki.<br>II grupa: nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soczewica, soja i in.), które zaleca się spożywać w ilości 5-10%. Ilości tej odpowiada mniej więcej 1-2 łyżek suchych nasion
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego