Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
na osobę.
VI grupa: napoje, na które składają się kawa zbożowa, kawa z prażonego jęczmienia, napary z korzenia łopianu i korzenia mniszka oraz czysta woda, najlepiej źródlana. Zaleca się również wywary z ziół, jak liście babki, pokrzywy lub innych ziół - zależnie od potrzeb organizmu. Makrobiotyka zaleca nie nadużywać płynów w pożywieniu, ponieważ posiłki makrobiotyczne, na które składają się głównie zboża i rośliny strączkowe również zawierają spore ilości wody wchłoniętej w trakcie gotowania. Ponadto powinno się pić w odstępach nie krótszych niż 15-20 min. po posiłku. Ułatwia to prawidłowe trawienie pokarmu, ponieważ nie dochodzi do niepożądanego rozcieńczenia soków trawiennych.
Wymienione powyżej
na osobę.<br>VI grupa: napoje, na które składają się kawa zbożowa, kawa z prażonego jęczmienia, napary z korzenia łopianu i korzenia mniszka oraz czysta woda, najlepiej źródlana. Zaleca się również wywary z ziół, jak liście babki, pokrzywy lub innych ziół - zależnie od potrzeb organizmu. Makrobiotyka zaleca nie nadużywać płynów w pożywieniu, ponieważ posiłki makrobiotyczne, na które składają się głównie zboża i rośliny strączkowe również zawierają spore ilości wody wchłoniętej w trakcie gotowania. Ponadto powinno się pić w odstępach nie krótszych niż 15-20 min. po posiłku. Ułatwia to prawidłowe trawienie pokarmu, ponieważ nie dochodzi do niepożądanego rozcieńczenia soków trawiennych.<br>Wymienione powyżej
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego