Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kronika Warszawy
Nr: 3
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1970
i kartofle. Początkowo ludność korzystała z pobliskich pól i ogródków działkowych, zaś po 14 IX zostały zahamowane dostawy żywności z zewnątrz, gdyż front przesuwał się bliżej miasta. Aby zaopatrzyć ludność w kartofle i jarzyny została zorganizowana wspólna akcja furażerska prowadzona przez władze wojskowe i cywilne. Z ramienia wojska kierował nią ppłk dypl. Wł. Wieniarski, który dysponował siłami dostarczonymi przez Komendę Miasta. Z ramienia władz miejskich prowadziły tę akcję kompanie robotnicze. W drugiej połowie września zaczęły pojawiać się przed sklepami długie kolejki. Komisariat Cywilny wydał zarządzenie 17 IX 1939 r., aby restauracje i jadłodajnie podawały tylko jedno danie w postaci pożywnej zupy
i kartofle. Początkowo ludność korzystała z pobliskich pól i ogródków działkowych, zaś po 14 IX zostały zahamowane dostawy żywności z zewnątrz, gdyż front przesuwał się bliżej miasta. Aby zaopatrzyć ludność w kartofle i jarzyny została zorganizowana wspólna akcja furażerska prowadzona przez władze wojskowe i cywilne. Z ramienia wojska kierował nią ppłk dypl. Wł. Wieniarski, który dysponował siłami dostarczonymi przez Komendę Miasta. Z ramienia władz miejskich prowadziły tę akcję kompanie robotnicze. W drugiej połowie września zaczęły pojawiać się przed sklepami długie kolejki. Komisariat Cywilny wydał zarządzenie 17 IX 1939 r., aby restauracje i jadłodajnie podawały tylko jedno danie w postaci pożywnej zupy
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego